
Fiets gestolen! Wat nu?
Stel je voor, je bent een avond wezen stappen en je loopt naar buiten om je karretje te pakken, weg fiets! Balend als een stekker, want het is middernacht, ga je lopend naar huis of je neemt een taxi. Het is een vorm van criminaliteit wat nog steeds veel voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat er tussen de 500.000 en 750.000 fietsen per jaar verdwijnen. Het exacte aantal is niet helemaal bekend, omdat niet elke fietsbezitter zijn karretje registreert en aangifte doet bij de politie.
Ongeveer de helft van de fietsen wordt in de directe woonomgeving ontvreemd. Stedelijke centra en stations nemen de rest van het percentage voor hun rekening. Het hangt er ook nog van af of de diefstal overdag of in de avond wordt gepleegd. Overdag worden er gemiddeld meer fietsen gestolen dan in de avond. Allemaal heel vervelend, maar hoe kun je dit allemaal voorkomen?
TIP 1: Een goed slot dat is gecertificeerd!
Stichting Art heeft diverse sloten getest en er een overzicht van gemaakt. Behalve een ringslot heb je ook een ketting-of beugelslot nodig. Een goed slot is van gehard staal, is minimaal 4 millimeter dik en is zwaar. Een goed slot is al verkrijgbaar vanaf €20 euro. Dit is een investering waar je je hele leven plezier van kan hebben. Kijk voor de beste slotenhier
TIP 2: Zet je fiets veilig vast?
Je maakt gebruik van twee sloten. Het ringslot en een ketting-of beugelslot. Het is uitermate van belang dat je je fiets in het zicht parkeert. Dus op een plek waar veel mensen komen. Je kettingslot hoog vast maken aan een voorwerp helpt ook om ongenode fietsendieven het minder aantrekkelijk te maken om jouw fiets mee te nemen.
TIP 3: Registreer je fiets
Als je een fiets hebt gekocht bij een rijwielhandelaar, dan heeft je fiets een framenummer, sleutelnummer en slotnummer, en ontvang je een fiets registratiekaart. Dit is een soort paspoortje van je fiets. Het is van groot belang die kaart volledig in te vullen en te bewaren bij je administratie, zodat je in geval van diefstal precies weet wat de kenmerken van jouw fiets zijn.
TIP 4: Diefstalpreventiechip
Naast dat paarden, honden en katten gechipt worden, kan ook jouw fiets worden voorzien van een dergelijk apparaatje. Dit systeem is in 2000 door de fietsenfabrikant Batavus in het leven geroepen. Het is een digitale aanvulling op het standaard framenummer. De diefstalpreventiechip (DPC) is onzichtbaar weggewerkt in het frame of ringslot. De politie of rijwielhandelaar kan de fiets met een scanner uitlezen zodat ze er achter kunnen komen wie de rechtmatige eigenaar is. Als je een fiets koopt met een DPC kun je een aantrekkelijke korting krijgen op je fietsverzekering. Helaas kan een DPC ook nadelig zijn. Als de chip in het slot zit, dan zal de fietsendief, als hij het slot verwijdert, hier zijn voordeel mee kunnen doen.
TIP 5: Fiets gestolen? Altijd aangifte doen!
Als je fiets gestolen is, doe dan altijd aangifte bij de politie. Ga hiervoor naar www.politie.nl/aangifte. Je kunt ook telefonisch of persoonlijk op een politiebureau aangifte doen. De politie kan dan meteen aan de slag met je aangifte. Let op, het kan ook zijn dat je fiets ergens op een plaats heeft gestaan waar dat niet kon of mocht. De fiets is dan waarschijnlijk weggehaald door de gemeente en in een gemeentelijk depot gestald. Je kunt hiervoor contact opnemen met je gemeente of kijken op www.verlorenofgevonden.nl
TIP 6: Het landelijke fietsdiefstalregister
De Rijksdienst voor het Wegverkeer(RDW) beheert een landelijk register voor fietsendiefstal. Er zijn twee manieren om na te gaan of een fiets als gestolen te boek staat. Je voert het chipnummer in of je noteert het merk en het framenummer van je fiets. Zorg er wel voor dat je het juiste nummer hebt ingevoerd, anders kun je een foutmelding krijgen. Het duurt maximaal tien dagen voordat de aangifte is verwerkt. Aangifte doen is heel belangrijk, want anders herkennen ze je fiets niet als gestolen. Rond 7 procent van de gestolen fietsen komt bij de rechtmatige eigenaar terug. Dat lijkt niet veel maar met zijn allen kunnen we dit percentage verhogen door aangifte te doen!
TIP 7: Het verzekeren van je fiets!
Wat ook heel belangrijk is, dat je je fiets verzekert. Zet je stalen ros altijd op slot als je hem ergens parkeert. Vergeet ook niet de fiets op slot te zetten in garage of berging. Zo kun je altijd twee sleutels overleggen aan de verzekering. FietsUniek heeft al fietsverzekeringen van ANWB vanaf €3,75 p. m. Kijk op deze pagina voor meer informatie.