Laden... 281 view(s)

Fietsen in Europa

In Nederland is het ontzettend vanzelfsprekend om de fiets te pakken. Nederlanders pakken de fiets wanneer zij naar de plaatselijke supermarkt rijden, maar ook om naar het werk te gaan. In andere landen in Europa is dat niet altijd hetzelfde. Daar is het vanzelfsprekender om de auto te gebruiken of het openbaar vervoer wanneer zij ergens heen moeten. In deze tekst gaan we kijken naar de gebruiken van fietsers in Europa.

Fietsen in Nederland

Zoals we al aangaven pakken Nederlanders snel de fiets voor korte of lange afstanden. Het is zelfs zo dat Nederlanders gemiddeld 1,3 fietsen bezitten per persoon. Wanneer je het totaal aan fietsen in Nederland dan uitrekent kom je uit op 22,8 miljoen fietsen in totaal in Nederland. Gelukkig hebben we er hier ook alle ruimte voor. Ons land heeft namelijk 37 duizend kilometer aan fietspaden. Daar maken we ook met zijn allen uitgebreid gebruik van. In totaal fietsen we met zijn allen maar liefst 15 miljard kilometer op jaarbasis. Per persoon komt dit neer op ongeveer 880 kilometer per persoon. In Nederland gebruikt ongeveer 26 procent van alle mensen dan ook dagelijks een fiets als vervoermiddel. In onze buurlanden in Europa ligt dat iets anders.

Fietsen in Duitsland

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar onze buren aan het oosten, Duitsland, dan zien we dat gemiddeld maar 10 procent van de inwoners vaak een fiets gebruikt. Dat is een verschil van 16 procent met Nederlanders. Wel is het zo dat in Duitsland speciale wegen zijn waar alleen fietsen op mogen rijden en dus geen auto's. Ook is Duitsland een populair land in Europa om op fietsvakantie te gaan. Er zijn immers prachtige gebieden die allemaal perfect met de fiets te bereiken zijn.

Fietsen in België

Wanneer we naar onze zuiderburen kijken, ligt het gemiddelde aantal fietsers zelfs nog lager. In België ligt het gemiddelde namelijk maar liefst 18 procent lager, dus op 8 procent. Dat is dus een stuk lager dan het gemiddelde aantal fietsers in Nederland. Toch heeft ook België speciale wegen waar fietsers de gehele breedte van de straat mogen gebruiken. Auto's mogen hier niet harder rijden dan 30. Daarnaast is ook België een geliefd land wat betreft fietsvakanties. Gebieden zoals de Ardennen verwelkomen jaarlijks een hoop toeristen die lopend, maar ook vooral met de fiets de omgeving verkennen.

Fietsen in Frankrijk

Als laatste nemen we een kijkje in Frankrijk. Frankrijk ligt in dit lijstje onderaan met een gemiddelde van maar 5%. Ondanks dat het land natuurlijk bekend staat om de tour de france, kiezen de meeste inwoners voor ander vervoer dan de fiets. Dit zorgt dan ook voor spectaculair mooie fietsroutes door het hele land en maakt Frankrijk geliefd onder de fietsliefhebbers.

Nederland blijft dan wellicht een van de fanatiekste landen wat betreft het dagelijks gebruik van een fiets, de rest van Europa leent zich uitstekend voor fietsvakanties.

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published