
Wat is een fixed gear fiets
Even in detail: wat zijn de kenmerken van een Fixedgear fiets? Vooreerst zijn ze heel licht van gewicht. Maar het grootste kenmerk is dus het trap-systeem. Het tandwiel waarover de ketting loopt zit compleeet vast gemonteerd aan de naaf ven het achterste wiel. Dat wil zeggen dat elke omwenteling die je doet met de voeten ook een omwenteling van het achterste wiel betekent. Dit heeft wel een aantal gevolgen. Bijvoorbeeld als je wil remmen, dan kan je je voeten niet stilhouden terwijl je remt. De pedalen draaien gewoon verder mee zolang je rijdt. Bij een Fixedgear fiets (zonder remsysteem) moet je gaan remmen door op de pedalen tegen te werken. Dit is natuurlijk heel moeilijk, en soms wel gevaarlijk. Plots remmen kan dus gewoonweg niet. Daarom hebben ze op de huidige Fixedgear fietsen toch maar een rem geplaatst. Een grappige nevenwerking die ik onlangs las over deze fietsen is dat broekspijpen vaak tussen de naaf van het achterwiel draaien: de ketting is niet afgeschermd, en als er iets tussen komt, kan je niet zomaar even stoppen. Dus fietsliefhebbers: als je zo'n fiets wil berijden: draag nooit lange broeken! De speling of de aanspanning van de ketting wordt geregeld door het volledige wiel naar voor of naar achter te schuiven. Dit is ook heel anders dan bij gewone fietsen.
Toepassingen van dit systeem
Het gekke aan dit systeem is dat we het wel vaak tegenkomen in de fietswereld, maar er nooit bij stilstaan hoe dit systeem werkt. Maar denk eens aan de circusfietsen, en dan zeker de éénwielertjes. Je ziet de artiest heen en weer gaan, voor- en achteruit. Dit kan enkel met dergelijk systeem. Met een gewone fiets zou dit nooit lukken. Dergelijke beweging heeft de circusman wel nodig om rechtop te blijven. En heb je op een wielerpiste de renners al eens zien sur-place'n?. Dit is een techniek om ter plaatse te blijven staan met de fiets, zodanig dat de tegenstanders als eerste vertrekt. Diegene die eerst in de sprint vertrekt, verliest ook meestal. Met het fixedgear systeem staat of valt de overwinning! Ik wil hier toch nog een paar gelijkaardige systemen vermelden, namelijk de fietsen waar geen ketting gebruikt wordt, maar de pedalen rechtstreeks aan de naaf van de fiets gemonteerd zijn. Iedereen kent die oude fietsen met een groot wiel vooraan en een klein wiel achteraan. Die fietsen namelijk waar je met een laddertje moest op kruipen. De pedalen zaten daar rechtstreeks aan het midden van het wiel. Trappen was vooruitgaan, zo simpel was dat toen. Een andere toepassing is het kinder-driewielertje: ook hier geen ketting, maar de pedalen zitten vast aan de naaf van het voorwieltje. Op die manier krijgt het kind controle over zijn fietsje: wil hij niet vooruitgaan, dan stopt hij gewoon met trappen.
Geschiedenis van de Fixedgear fiets
Het systeem van fixedgear bestond dus eigenlijk al langer: de eerste fietsen waren op die manier gemaakt. Daarna zijn ze de systemen gaan ontwikkelen, en zijn de fietsen op de markt gekomen die we nu kennen: met versnellingen, met kettingsystemen die los van het achterste wiel functioneren. Kortom: er werd meer en meer voor de veiligheid van de berijder gezorgd. Toch zagen op een gegeven moment jongeren wel de voordelen van de Fixedgear fiets in. Zij wilden opnieuw voeling krijgen met hun fiets, en begonnen opnieuw zonder remmen en versnellingen te rijden. Deze trend is uit Amerika terug naar Europa overgewaaid. Echter moeten zij nu wettelijk in Nederland en België met een remsysteem uitgerust zijn. Fixed gear rijders of the fixies zijn een subcultuur geworden onder de fietsers, bijna een beetje te vergelijken met skateboarders.
Wat zijn de voor- en nadelen van den Fixedgear fiets?
De kenmerken die we al vermeld hebben, hebben natuurlijk voor- en nadelen. Voordeel van de Fixedgear is het aanvoelen: je weet perfect wat de fiets gaat doen. Nadeel is wel dat je hem niet altijd onder controle hebt (remmen bijvoorbeeld). Hij is heel eenvoudig in opbouw, dus ook licht van gewicht. Door zijn eenvoudige mechaniek is hij heel makkelijk in onderhoud. De ketting is helemaal niet beschermd, wat soms toch ongelukken kan leiden.
Kunnen we nog Fixedgear fietsen kopen in deze tijd?
Ja zeker, ze worden nog steeds geproduceerd. Weliswaar met een wat modernere look, maar het systeem van aandrijving is hetzelfde gebleven. Je vindt ze nog in vintage stijl, maar ook in hipster style. Er worden leuke kleuren aan gegeven, zowel voor het frame als voor de banden. De wielen zijn soms heel modern, met design spaken en speciale banden. Zowel metalen als kunststof frames worden geproduceerd. Jong of oud vindt wel zijn gading in deze speciale soort fietsen. Er is dus nog steeds een verzekerd doelpubliek voor de Fixedgear fiets.
De Fixedgear fiets: een geweldig leuke trend bij de fietsers! Er zouden er meer moeten komen!