
Moederfiets meer dan damesfiets met kinderzitje
Met een damesfiets en een moederfiets richten fietsenwinkels hun pijlen overduidelijk op vrouwen. Maar dit wil nog lang niet zeggen dat de fietsen hetzelfde zijn. Bij een moederfiets moet met andere dingen rekening gehouden worden dan bij een damesfiets. Ook leeftijd speelt een rol. In ons fietsland vinden we de meeste jonge moeders onder de dertigers. Het woord 'dames' bevat een veel grote groep die uiteen loopt van tieners tot vrouwen van respectabele leeftijd. Hoogste tijd om naar de verschillen tussen deze fietsen te kijken, want een fiets koop je niet zo makkelijk als een rolletje drop of pakje kauwgom.
De voordelen van een moederfiets
Een standaard fiets voldoet echt niet altijd aan wat moeders nodig hebben. De dames nemen kinderen in vaak verschillende leeftijden met zich mee. En als het even kan probeert mama ook de boodschappen per fiets naar huis te sjouwen. Nederlandse vrouwen zijn bovendien vrij lang. Daarom doen ze er goed aan om de afstand tussen zadel en het zitje voorop niet te klein te houden. Zo'n zwaarbeladen fiets vraagt bovendien meer dan normaal van de remmen. Het is dus belangrijk dat die van goede kwaliteit zijn zodat je er op kunt vertrouwen. Afremmen moet veilig en niet al te laat kunnen.
Voor vele moeders klinkt het trappen tot je een ons weegt bekend in de oren. Je werkt je in het zweet, maar het aantal meters dat je vooruit gaat valt vies tegen. Lange leve de versnellingen die je een handje helpen. Dat maakt het trappen letterlijk wat lichter. Het is vooral een prettige oplossing wanneer er bruggen of heuveltjes op de route liggen. Met een gerust hart kun je dan de deur uit. Als de fiets tenminste stevig blijft staan, want geen moeder moet er aan denken dat hij omvalt. Ook daar bestaat een oplossing voor in de vorm van een dubbele standaard.
Meer dan alleen een damesfiets met een kinderzitje
Het is duidelijk dat deze extra's ontbreken bij de damesfietsen die niet speciaal voor moeder in het leven werden geroepen. Op de damesfietsen worden hogere bagagedragers geplaats dan op moederfietsen. Dat heeft te maken met de kinderzitjes die op een doorsnee fiets niet van toepassing zijn en op een moederfiets zeker wel. Dit zegt niet dat er op een damesfiets geen kinderzitje bevestigd kan worden. Integendeel. Alleen loopt het risico dat de fiets het niet houdt wel een stuk hoger op. De vraag blijft of je die gok überhaupt wel moet willen wagen.
De slimme aanvullingen maken de moederfiets veel meer dan een damesfiets met zitjes. Neem alleen al het slot dat op het stuur te vinden is. De kleine handjes kunnen het stuur dankzij deze ingreep niet bewegen. Hierdoor wordt een groot aantal onbedoelde ongelukken gelukkig voorkomen. Het kind krijgt zo niet de kans om het stuur steeds maar te draaien. Dat geeft mama de kans om haar kroost rustig in de zitjes te zetten voor ze op pad gaat. Dit is naast de standaard niet de enige maatregel om de fiets goed te laten staan. De sterke middenbok maakt het de kinderen eenvoudig om op hun plaats te klimmen.
Een moederfiets of een damesfiets, de keuze is aan jou!
Twijfelaars doen er goed aan deze verschillen op een rijtje te zetten. Een moederfiets is bijvoorbeeld ook uitgerust met een breder stuur dan een damesfiets. Die verandering wordt nog weleens over het hoofd gezien. Het draait er vooral om of je er ook echt voldoende gebruik van gaat maken. De moederfiets heeft weinig zin als je bijna nooit fietst en ook niet van plan bent om daar verandering in te brengen. Een damesfiets lijkt dan te volstaan. Denk vooral aan het aantal kinderen, je eigen lengte en prioriteiten als je wel een moederfiets koopt. Laat die vele veilige kilometers maar komen!