Een fiets van bamboe? Is dat wel stevig genoeg? Kan dat wel? Ja dat kan! Bamboe is sterker dan staal en gaat net zo lang mee. De dichte structuur van bamboe zorgt voor een extreme hardheid, een hoge elasticiteit en een laag gewicht. Daarmee is rijden op een Ferander uiterst comfortabel. Er is nog een reden om voor bamboe te kiezen want het zorgt ook voor de groene longen van onze planeet. Door de snelle groei (tot wel een meter per dag!) zorgt het voor de uitstoot van meer zuurstof dan de meeste andere planten en neemt het meer CO2 op. Ter vergelijk: de productie van één kilo staal zorgt voor de uitstoot van 480 kg CO2. Een stuk van tien vierkante meter bamboeplantage neemt juist 1,2 ton CO2 op. Uiteraard kost het verwerken van de bamboe en het transport nog het nodige aan CO2-uitstoot. Maar duidelijk is dat bamboe ten opzichte van een doorsnee fiets een flinke besparing in milieubelasting oplevert.
En dat is waar Ferander voor staat: Impact, Eerlijk en Puur.
Impact
De meest gebruikte bamboe komt uit China. Echter is de bamboemarkt in Afrika steeds meer in opkomst. Daar draagt Ferander graag aan bij. De bamboe die wordt gebruikt voor onze fietsen komt van Ghanese boeren, die de bamboe duurzaam produceren en oogsten voor een eerlijk loon. Onze frames worden handgemaakt door Ghanese jongeren, uiteraard ook voor een eerlijk loon. Deze jongeren leren al werkende, zo kunnen ze steeds meer groeien in een prachtig vak. Wij dragen de mensen van Ghana een warm hart toe en dragen met veel passie bij aan hun hoopvolle toekomst. Wij investeren 50% van onze winst terug in deze werkgelegenheidsprojecten om nog meer banen te creëren. Zo veranderen we stukje bij beetje de wereld. Eén fiets per keer.
Het maken van een frame is een intensief proces, elk frame levert 80 uur werk op. Niet alleen het maken van de frames, ook het oogsten van de bamboe en het sorteren van de stokken is arbeidsintensief. Alle frames zijn handgemaakt en van hoogwaardig kwalitatief niveau. Voor de verbindingen wordt gebruik gemaakt van hennep en cactusvezels en afgewerkt met een lak zorgt dit voor een uniek en ijzersterk eindresultaat.
Van frame naar fiets
Voor het assembleren van de fiets heeft Ferander de handen geschud met My Boo in Duitsland. Zij maken de fiets helemaal naar jouw wensen. My Boo lijkt als twee druppels water op Ferander. My Boo heeft de ruimte van tien vierkante meter opgeschaald tot een heuse fabriek van ongeveer 300 m2 in slechts vier jaar tijd. De droom van Ferander is al werkelijkheid aan het worden door My Boo. Het Yonso project, een initiatief om jonge Ghanezen aan een baan te helpen op het platteland, zorgt voor een meetbare impact in het Mampong District in centraal Ghana. Alle winst die het project maakt wordt ingezet om andere initiatieven te financieren. Zo is er een beurs voor jonge mensen om te studeren en is er een school gebouwd. En dat allemaal omdat elk jaar 300 Duitsers besluiten om te fietsen op een bamboefiets. Stel je eens voor wat dat kan betekenen voor de impact als Nederlanders dit ook gaan doen!
Wie zitten erachter?
Twee bevlogen ondernemers met een groot hart voor Afrika, Ferdinand en Jaap.
Ferdinand heeft iets met Afrika. Toen hij in 2015 het kind ontmoette dat hij al jaren sponsorde, kwam hij op een idee. Wat als we vanuit Nederland meer zouden kunnen doen dan geld geven? Dit idee heeft hem niet meer losgelaten. Hij zet zich in voor werkgelegenheid in Afrika door handgemaakte Afrikaanse producten te importeren. Zijn motto? ‘Trade is better than aid’.
Jaap was samen met Ferdinand op reis in 2015. Ook hij zag de situatie in Afrika. Vanaf de ideeënfase is hij betrokken bij de plannen. Samen met Ferdinand zet hij zich in voor een eerlijk verdeelde wereld. Als business consultant doordenkt hij de strategie en zorgt dat er een coöperatie om Ferander heen staat en zegt zelf: ‘Ik heb mijn hart aan Afrika verloren’.